2018-04-09-PHOTO-00000752

TÜRKMENELİ İŞBİRLİĞİ VE KÜLTÜR VAKFI 2015 YILI FAALİYETLERİ

2015 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN HİZMET VE FAALİYETLER

TÜRKİYE FAALİYETLERİ:

• Tedavileri Türkiye’de yaptırılan hasta / yaralı ile refakatçilerinin ibate ve ulaşım giderleri, hastaların tahlil, tedavi, ilaç ve ortopedik ve medikal malzeme masrafları karşılanmış, ayrıca Irak’ta tedavilerine devam edilen muhtaç durumdaki hastaların ilaç ve tedavi masrafları, hayatını kaybeden hastaların cenaze masrafları karşılanmıştır.
  • Türkiye’de öğrenim gören ekonomik durumu yetersiz 21 yüksek lisans öğrencilerine eğitim yardımı yapılmıştır.
  • Kıbrıs’ta öğrenim gören yüksek lisans öğrencilerine 2015 yılı 9 ay boyunca burs ve eğitim yardımı yapılmıştır.
  • Irak’ta Türkçe eğitim veren okullarda okutulması planlanan ders kitaplarının tercüme, dil-bilimsel denetim ve grafik tasarım hizmeti giderleri karşılanmıştır.
  • Eğitim görmek ve çeşitli temas-görüşmelerde bulunmak üzere Irak’tan Türkiye’ye gelen 22 öğretmen ve müfettişin iaşe ve ibate giderleri karşılanmıştır.
  • Vakfımız tarafından yürütülen insani ve sosyal yardım faaliyetleri kapsamında;
  • T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde, ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza yardımda bulunmak üzere; 224 Adet yatak, 224 adet yastık, 12.207 Adet battaniye, 488 Adet nevresim takımı, 1.399 Adet bayan montu, 1.076 çift ayakkabı, 1.076 çift çorap, 1.076 Adet spor t-shirt, 2.332 Adet çocuk bezi, 1.260 Adet çocuk maması, 652 Adet Seylan Çayı, 5.000 Adet mont, 1’er litrelik paketlerde 500 Litre süt yardımında bulunulmuştur. Ayrıca, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinatörlüğünde YDF Firması tarafından 20.000 Adet t-shirt yardımı yapılmıştır.
  • Türkiye Kızılay Derneği koordinatörlüğünde, ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza dağıtılmak üzere 300 Adet undo kıvırcık erişte gıda yardımında bulunulmuştur.
  • Ankara İli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza dağıtılmak üzere 975 Adet giyim eşyası yardımında bulunulmuş, ayrıca anılan Vakıf koordinesiyle, Ankara İli Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından 231 Adet yatak yardımında bulunulmuştur.
  • Türk Ocakları Genel Merkezi işbirliğinde; Türkmen soydaşlarımıza dağıtılmak üzere Arçelik Anonim Şirketi tarafından 100 Adet çamaşır makinesi yardımında bulunulmuş, Keskinoğlu Şirketler Grubu tarafından 2.706 koli yumurta, 715 Adet tavuk gıda maddesi yardımında bulunulmuştur.
  • GÜR-İŞ İnşaat Mühendislik A.Ş. Firması tarafından ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza toplam 610 koli gıda, 410 Adet yatak, 500 Adet battaniye, 500 Adet yastık ve 500 Adet nevresimden oluşan ayni yardımda bulunulmuştur.
  • KON-FOR Yatak A.Ş. Firması tarafından ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza 40 Adet yataktan oluşan ayni yardımda bulunulmuştur.
  •  ARBEL Gıda Hububat A.Ş. Firması (T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza 1.280 Adet gıda kolisi yardımında bulunulmuştur.
  • Saran Şahin Tekstil Ltd. Şti. Firması tarafından ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza 100 Adet erkek montu yardımında bulunulmuştur.
  • Muhtelif kurum ve kuruluşlardan ekonomik durumu yetersiz Türkmen soydaşlarımıza dağıtılmak üzere toplamda 2.143 koli gıda paketi yardımında bulunulmuştur.
  • BİM Birleşik Mağazalar A.Ş, T.C. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Ankara Ticaret Odası, Gazi Üniversitesi Eğitim Mensupları Vakfı, Türkiye Kamu Çalışanları Konfederasyonu, Akyurt TOKİ Ortaokulu, Polatlı SAĞLIK-SEN, Omak Ltd. Şt ile hayırsever vatandaşlar tarafından bağışlanan muhtelif gıda, giyim, yatak, battaniye, yorgan ve temizlik malzemelerinin ekonomik durumu yetersiz Türkmen ailelere dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
  • Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye yerleşen yardıma muhtaç Türkmen ailelerle ilgili olarak; Ankara’ya gelen 5.081 kişi ve aileye nakdi yardım yapılmıştır. Ayrıca, Mersin’e yerleşen 300 aile ve Konya’ya yerleşen 400 aileye gıda yardımı yapılmıştır. Ankara’ya yerleşen Türkmen ailelere de yardım yapılması amacıyla; Sınav Eğitim Kurumları tarafından Vakfımıza şartlı bağış yapılmıştır. Bu bağışlarla temel gıda maddeleri satın alınarak 400 aileye dağıtımı yapılmıştır.
  • Ramazan Ayı nedeniyle ekonomik durumu yetersiz 250 Türkmen aileye gıda yardımı yapılmıştır.
  • Irak’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’ye sığınan Türkmen soydaşlarımızın tedavi amaçlı ihtiyaç duydukları ilaçlar temin edilmiş, 71 Türkmen çocuk sünnet ettirilmiş, Türkmen ailelerin çocukları için toplu sünnet töreni düzenlenerek, törenlerin muhtelif giderleri karşılanmış, ayrıca çocuklara nakdi yardım yapılmıştır.
  • C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Milli Kütüphane, ATO, Etimesgut Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin katkılarıyla TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi tarafından Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda “Türkmeneli Kültür Günleri” etkinliği düzenlenmiş, bu amaçla ilgili etkinlik giderleri karşılanmıştır.
  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen “Türk Dünyası Tiyatro Günleri” etkinliklerinde TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi ile Vakfımızın temsili sağlanmıştır.
  • Tataristan / Kazan’da düzenlenen “Türk Dünyası Gazeteciler Şurasının organizasyon çalışmalarında Vakfımızın temsili sağlanmıştır.
  • Kıbrıs- Irak- Balkanlar – Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu (KIBATEK) tarafından Gürcistan’da gerçekleştirilen “36. Uluslararası Edebiyat Şöleni” etkinliğinde TİKV Türkmeneli Kültür Merkezi ile Vakfımızın temsili sağlanmış, ayrıca Türkmeneli Kültür Merkezi’nin KIBATEK ile yapmış olduğu “2015 Irak Türkmen Edebiyat Yılı” mutabakatı gereği, ilgili birim başkanlığına takdim edilen “2015 Yılı Türk Edebiyatına Hizmet Ödülü” ile ilgili etkinliği ile İzmir’de düzenlenen programa katılım giderleri karşılanmıştır.
  • Dünya Gazeteciler Federasyonu tarafından 2014 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde Tataristan / Kazan’da düzenlenen “2. Türk Dünyası Gazeteciler Şurası”nda Vakfımızın temsili sağlanmıştır.
  • “Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Kültür Yayını” olarak baskıya hazırlanan “Suriye Türkmenleri Kültürü” ve “Tarihi Süreç İçerisinde Irak’ta Türkmen Eğitimi” başlıklı kitapların basım giderleri karşılanmıştır.
  • Türkmen Toplumunun tanıtımı maksadıyla; muhtelif kurum, kişi ve yazarlar tarafından hazırlanan kitap, dergi ve rapor gibi görsel materyallerden Vakıf birimleri ile muhtelif kişi ve kuruluşlara dağıtılmak ve Irak’a gönderilmek üzere belirli miktarlarda satın alınmıştır.

IRAK FAALİYETLERİ

• Irak’ta kurulu mülteci kampları ziyaret edilerek, kampta yaşayan mültecilerin sağlık taramasından geçirilmesi sağlanmış ve giderleri karşılanmıştır.
  • Türkiye Barolar Birliği tarafından Irak’taki mülteci kamplarında yaşayan Türkmen ailelere ayni yardım şeklinde dağıtılmak üzere şartlı bağış olarak Vakfımıza teslim edilen bağışlar Irak’a gönderilerek 1.480 aileye gıda ve temizlik malzemesi yardımı yapılmıştır.
  • Irak’taki mülteci kamplarında yaşayan muhtaç Türkmenlere dağıtılmak amacıyla gönderilen gıda, giyim ve temizlik malzemesi gibi ayni yardımların Türkiye’den Irak’a nakliye bedeli ile Türkiye dahilinde ayni yardımların toplanması ve dağıtılması hizmetleri karşılığı genel giderleri karşılanmıştır.
  • Irak’ta Türkçe eğitim veren okullarda görev yapan öğretmenlerin eğitilmesi ve çeşitli kurslar düzenlenmesi amacıyla Türkiye’den görevli görevlendirilen öğretmenlerin ulaşım giderleri karşılanmıştır.
  • Irak’ta Türkmen kuruluşları tarafından yürütülen eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerin koordinasyonu sağlanmıştır.